2012. december 30., vasárnap

Bájgli

Karácsony nem lehet beigli (bejgli, bájgli) nélkül. Amit én nem szeretek, max. 1-1 szeleteket szoktam enni belőle. Ezért is érkeztünk el ahhoz a történelmi pillanathoz, amikor is az uram első receptje közhírré tétetik.

1 mákos, 1 diós és 1 dupla rúd bejglihez kell:
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg cukor - uram mértékegységében ez 3 maréknyi
  • 1 egész kockaélesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg margarin
  • 3-4 dl tej
  • töltelékhez mák, dió, porcukor, lekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 


szépen megvirgoljuk, letakarva kelni hagyjuk.
 
kelesztés előtt

kelesztés után

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket: diót és mákot cukorral együtt ledaráljuk, tejjel felöntjük és összefőzzük. Tésztát kinyújtjuk, a lent látható módon háromfelé vágjuk. Az egyik tésztának lényegesen nagyobbnak kell lennie,mert ebből lesz a dupla bejgli. Mákot és diót szépen rákenegetjük, feltekerjük.




 A rudakat sütőpapírral bélelt formába tesszük, majd megkenjük tojássárgájával (ez még a kenés előtti állapot).


A dupla beiglihez először megkenjük lekvárral a tésztát - mi savankás baracklekvárt használtunk.



Tészta egyik felét mákos, másik felét diós töltelékkel kenjük meg.


Kétoldalról feltekerjük, így egy dupla csigát kapunk.



Szépen megsütjük, majd ha meghűlt, becsomagoljuk, hogy ne száradjon ki.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése