2012. június 7., csütörtök

Rizsimizsi

Hó végén vagy, ennél valamit, persze édeset, a hűtő és a spájz persze üres. Mit csinálsz? Nos, ha szerencséd van, akkor még találsz otthon ezt-azt. Pölö rizst, tojást, cukrot és tejet. Tudom, tudom, Stahl-anyánk szövege, hogy mindig akad a hűtőben egy kis ez meg az, de ezeket valahogy mindig sikerült összekaparni.
No, a lényeg: rizsfelfújt, avagy rizskoch, vagy rizskók :)
Kezdésnek vegyük rá az urunkat, hogy főzzön tejberizst. Erre azért van szükség, mert én még életemben nem főztem. Amúgy nem néz ki bonyolultnak: fogsz egy fazekat, beleöntesz egy liter tejet, majd a rizst, és folytonos kevergetés mellett megfőzöd a rizsit. Zuram szerint (mivel ebben ő a guru) muszáj folytonosan keverni, különben odakap az alja. Részemről az a legfinomabb rész, de ebbe most ne menjünk bele.
Szóval, ha életünk értelme megfőzte a tejberizsit, dicsérjük meg. A rizsit hagyjuk picit kihűlni, cukrozzuk, teszünk bele egy evőkanálnyi vajat (mivel ez is bődület drága, helyette nagyon jó a kockamargarin is), egy citrom kifacsart levét (költséghatékonyabb napokon üveges citronylé is tökéletes). Ha akad otthon mazsola, itt a tökéletes alkalom, hogy egy gyors mosás után beleszórjuk a tejberizsibe (nálunk természetesen nincs, mert ez az egyik első dolog, amit a házimanó elfogyaszt nálunk. Utána jön a csoki és a nápolyi.). 
Ezalatt szétválasztunk 3 tojást. A sárgákat egyenként belekeverjük a langyoskás rizsibe, a fehérjéket habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lötyibe.
Kivajazunk egy tepsit, a sütőt előmelegítjük (gázsütő, 3as fokozat). Beleóvakodjuk a lágy cumót a tepsibe, még óvatosabban be vele a sütőbe, mert ugye elég kínos lenne leejteni. Kb. 25-30 percig sütjük, amikor kezd barnulni a teteje, akkor lesz jó.
A fényképeim továbbra is borzasztóak, de remélem azért mutatják a lényeget: a kaját :)

Jó étvágyat és szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése