2016. május 17., kedd

Aranygaluska, a tökéletes

Kelt tészta, dió, cukor, vaj. Ennyi kell az aranygaluskához. Nem bonyolult, ugye? Nem a francokat. Évekig, évtizedekig nem mertem ehhez az isteni ételhez nyúlni (mármint készíteni), mert gyerekkoromban  A MAMA tudta tökéletesre készíteni, senki más. Még az én drága férjuram se, aki pedig pék volt ugyebár, tehát kisujjában van a tésztakészítés. Mégsem volt az igazi. De ugye nem adjuk fel, meg itt volt a 3 napos hétvége is, szóval egyszer csak fogtam magam, leültem a net elé, nézelődtem, nézelődtem, vettem egy nagy levegőt, és MEGALKOTTAM A TÖKÉLETES ARANYGALUSKÁT. Ímhol az okosság.

Kell hozzá:
  • 50-60 deka liszt
  • egy csipet élesztő
  • 3 deci meleg tej
  • 1 nagy evőkanál kristálycucu
  • 7 deka olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája

Ezekből tésztát gyúrunk - tudjátok, olyan tökéletesre. Se nem ragadós, se nem kemény. Olyan jó :) Letakarjuk egy konyharuhával, hagyjuk egy órácskát kelni. Az se baj, ha másfelet ;)
Picit kinyújtjuk, konkrétan ujjnyi vastagságúra. Nekem speciel ebben az tetszik, hogy alig kell nyújtani a tésztát - mivelmerthogy nem tudok tésztát vékonyra nyújtani. A tésztát lisztezett formával (nekem egy stamplis pohár akadt a kezembe) kiszaggatjuk. 
Egy csatos tortaformát kivajazunk.
Megolvasztunk egy evőkanál vajat, ledarálunk két marét diót cukorral.
A kiszaggatott tésztácskákat megkenjük vajjal, belehempergetjük a cukros dióba, belecsappintjuk a formába. Ideális esetben két sornyi jön össze belőle, de az se baj, ha kevesebb. Részemről a maradék tészta forgácsokat is rátettem a tetejére, mert nem pazarlunk!
Letakarjuk alufóliával, gázsütő 3-as fokozatán 40-60 percig sütjük. Sodóval, vagy pudinggal tálaljuk. Nyami XD
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése