2012. december 27., csütörtök

A minimálból finomat készítés művészete

Najó, kicsit fennhéjázó a cím, de igaz. Elmúltak az ünnepek, húst nem akarok látni, sütit se. Enni ugye mégis kell valamit. Ilyenkor jön jól a hűtő-fagyasztó-spájz kifosztása és az ott találtakból összekreatívoskodni valami ehetőt. Íme, amit én hoztam ki a talált dolgokból:

Pesztós csigák és Mogyoróvajas-csokis falatkák. Nézzük szép sorjában.

Pesztós csigákhoz kell:
  • egy csomag készen vett mélyhűtött leveles tészta
  • egy kis üveg vörös pesztó szósz
  • sonka, gomba, felvágott
  • sajt
A tésztát kiolvasztjuk, majd lisztezett lapon kinyújtjuk. A tésztát megkenjük a pesztó szósszal, és ha van kedvünk, rádobálhatjuk a sonkát, gombát akármit. Feltekerjük, vékony csigákat vágunk belőle, megszórjuk sajttal és megsütjük. Készen is vannak a fincsi kis harapásnyi pesztós csigáink! A recept Viszmeg Andi kolleganőmnek köszönhető. Hurrá, hurrá, éljen, éljen :)





Mogyoróvajas-csokis falatkák

Ha már készítettünk sós nasikát, ideje az édesnek is. Ehhez kaparjunk össze:
  • egy csomag készen vett mélyhűtött leveles tészta
  • mogyoróvaj
  • 2 tábla 100 g-os tejcsoki
  • mézeskalács-fűszerkeverék
  • natúr görög joghurt (Zott-os)
  • lekvár
Ismét kinyújtjuk a tésztát, kiszaggatjuk pogiszaggatóval, mintha pogácsát készítenénk. A kieső tésztacafatkákból rudacskákat formázunk, és ezeket a lapos pogidarabkák tetejére "ragasztjuk" kevés vízzel, hogy peremet készítsünk a tésztának. Innentől kezdve ismét éljen a saját szájíz és a kreativitás. Én csokikockákat kombináltam mogyoróvajjal, lekvárral, natúr görög joghurttal. 
Itt kell megjegyeznem, hogy egészen eddig nem értettem, miért hype-olják ennyire a mogyoróvajat, mert magában nagyon semmilyen íze van - vagyis tömény mogyoró, amit én nem szeretek. Node most! Ismét bebizonyosodott, hogy A KIRÁLYnak (ugyebár Elvis) igaza volt: a mogyivaj és a csoki együtt valami isteni!!! Hát még ha nyomatunk hozzá lekvárt, meg natúr joghurtot, és egy iciripiciri mézeskalács fűszert! Az eddigi legjobb falatkás sütim, de tényleg. Sütés előtt így néztek ki, elég szánalmasan:





Sütés után még gusztustalanabbak, de OLLLLLLYAN finomak, hogy hűűűűűűűűűűűűűű!



Remélem, nektek is sikerül hasonló, sőt még jobb nasikat összehozni a maradékokból ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése