Almás pite. Az örök klasszikus. Amit soha nem tudsz úgy elkészíteni, mint anyukád/nagymamád/dédid. Szerintem az enyém sincs az ő sütijük közelében, de ez van. Nekünk ízlett ;)
Kell hozzá:
- 30 deka rétesliszt
- 10 deka finomliszt
- 15-20 deka vaj
- 6 ek cukor
- 1 csipet só
- szódabikarbóna
- 2 ek görög joghurt vagy tejföl
- 2 tojássárgája
- 4-5 alma
- mézeskalács fűszerkeverék
- citromlé
Tésztát összegyúrjuk: lisztek, tojássárgáják, puha vaj, só, 2 ek cukor, szódabikarbóna, joghurt, cukor. Betesszük picit pihenkélni a hűtőbe.
Almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megcukrozzuk, megfűszerezzük, citromlével meglöttyintjük. Hagyjuk picit állni, amíg levet ereszt.
Tésztát kivesszük a hűtőből, kettészedjük, kinyújtjuk tepsi nagyságúra (kis tepsinyi lesz belőle). Kikent-lisztezett tepsibe tesszük az egyik tésztát, rácsappintjuk a kicsavart (szó szerint) almát. Másik tésztát a tetejére, a széleket összecsippentjük. Tojássárgával megkenjük, a tetejét megszurkáljuk villával.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Részemről tápiókapudinggal ettem, mert az finom és egészséges és volt a hűtőben :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése