Leves, ami borsó. Jön a hideg, az ősz, aztán a tél, ergo itt a leves időszak. Az örök favorit a húsleves, de ezt az uram főzi. Ezen kívül már tudok karfiollevest, zöldséglevest és sajtlevest. Nos, innentől felírhatom a listára a zöldborsólevest is.
Kell hozzá:
- 1 fej hagyma
- fél kiló zöldborsó (részemről fagyasztott, de akinek van friss, azzal persze egészen isteni íze lesz)
- 6-8 szál sárgarépa (igen, ennyi)
- 2 szál fehérrépa/petrezselyemgyökér
- 1-2 leveskocka
- 1 ek pirospaprika
- 3 ek liszt (teljes kiőrlésű vagy fehér, ki mit szeret)
- 2 liter víz
Répát meghámozzuk, felkarikázzuk. Fehérrépát meghámozzuk, kettőbe vágjuk. Hagyma külső héját leszedjük.
Lábosban egy kis zsiradékon (vaj) megpirítjuk a sárgarépát, rácsappintjuk a gyökeret (nem a munkahelyit, a hámozott fehéret), a hagymát. Kevergetjük, fedő alatt félpuhára pároljuk.
Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával és a liszttel, elkeverjük.
Felöntjük a vízzel, hozzácsapjuk a leveskockákat.
Puhulásig főzzük, időnként megkeverjük. Lévén fagyasztott borsó, a végén hozzátesszük, picit rottyantunk rajta.
És ennyi. Olyan finom, mint gyerekkoromban. Ha tudtam volna, hogy ilyen egyszerű, már ezt is főzném évek óta. Na de majd mostantól! :)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése