2012. június 15., péntek

Cseresznyés-csokis kex


2006.06.16. A szent nap, amikor életem párája volt olyan őrült, és feleségül vett. Ebből következik, hogy holnap leszünk 6 éves házasok. Tudom, tudom, erre az alkalomra valami vagizós, szív alakú csodát kellett volna készítenem, de sajnos idő- és energiahiányban szenvedek. Egyrészt holnap megyünk Kozármislenybe (amerikai) focimeccsre, másrészt enyhén betegeske vagyok (nátha).
Ezért lett az idei szerelemsüti a cserkós-csokis kex. Avagy cookie.

Lássuk mi is kell hozzá:

  • 20 deka puha vaj (ha annyira nincs időd, mint nekem volt, akkor 20 mp a mikróban pont a kellő puhaságot fogja előidézni)
  • 15 deka cukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 tojás
  • csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék (tényleg csipetnyi, mert nagyon intenzív az íze!)
  • icipici só (mamikám szerint a sós kihozza az édes ízeket és fordítva)
  • 10 deka darált dió (vagy diópótló, ha éppen az van otthon a karácsonyi beiglik miatt)
  • 5 deka kókuszreszelék 
  • 15-20 deka liszt, amennyit felvesz
  • 1 tábla apróra felkockázott tejcsoki (Tesco-s simán jó bele, de mindenki olyat használjon, amit szeret - ami van otthon)
  • egy maréknyi kimagozott cserkó apróra kockázva.
Puha vajat kikeverni a cukorral, belecsippenteni a fűszerkeveréket, a sót, az egész tojást, a csokit, a cseresznyét és után a száraz anyagokat. Lisztet addig adunk hozzá, amíg kapunk egy kellően gyurmázható, nem túl lágy, de nem is túl kemény ragacskás tésztát.
Tepsi begyújt (gázsütő 3-as fokozat), sütőpapírt a tepsikbe beleollóz. Most jön a tapicskolós rész, amit a bennem nem is oly mélyen lakozó gyermek imád: egy kis tálkába vizet öntünk, drága kis kacsóinkat megnedvesítjük benne. Belecsippentünk a tésztába, kis pogikat készítünk, sütőpapírra rátesszük. Kb. 2 pogi után újra kell nedvesíteni kezecskéinket, mert utána elkezd hozzánk ragadni a tészta, és ugye a kezünket csak nem akarjuk megsütni.
Tepsi sütőbe betesz, kb. 10-15 perc múlva megnéz. Akkor jó, amikor barnul a széle. Kiszed, másik tepsiben kövi adag betesz, és ez így megy, amíg el nem fogy a tészucsku.
Egy jó tanács: miután kiszedtük a sütőből, várjuk meg, amíg majdnem kihűl, mert különben csak darabokban lehet kiszedni (első tepsivel így jártam).

Jó étvágyat hozzá, és hajrá Mustangs :)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése