2012. június 6., szerda

Egy egyszerű vacsora

Mivel még mindig a minimál recepteket lövöm ki az éterbe, ezért következzen az első főételem: a rizses hús.
Igazából ezt nem nevezném főzésnek, mert kb. fél óra a ráfordított idő, de ugye valahol el kell kezdeni.
Vegyünk kb. 1 kiló húst (részemről a sertéscombot preferálom), tisztítsuk meg a hártyáktól és inaktól, kockázzuk fel kis kockákra. Két fej hagymát lehéjazunk, és vagy nagyon apróra vágjuk, vagy ha valaki ebben antitalentum mint én, akkor vagy lereszeli a sajtreszelő nagy lyukú részén, vagy bedobja egy mixerbe és majdnem pépesíti. Igen, amennyire lusta vagyok, az utóbbit szoktam választani :)
Veszünk egy nagyobb fazekat, sblöttyintünk bele egy kis olajat, rádobjuk a hagymakockákat-pépet, rögtön megsózzuk. Azért sózom még melegítés előtt, mert így rögtön elkezdi ereszteni a levét, és hamarabb lesz puhább, meg nem is lesz olyan őrült hagymaszag a lakásban. Kevergetjük, szép türelmesen, amíg meg nem pirul. Figyelni kell nagyon, mert a megpirulás és a leégés között naggyon kicsi a különbség. Ha megpirult, rányomunk egy pici fokhagymakrémet, RÖGTÖN lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával. Összekeverjük, felöntjük pici vízzel. Rádobjuk a húskockákat, még sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre, pár percig kevergetjük, majd felöntjük kb. egy liter vízzel. Félig letakart fedő alatt majdnem készre főzzük a bő levű pörköltöt.
Veszünk egy tepsit (tepszit, ahogy a zuram mondja), belenyomatjuk a majdnem kész pörit, vigyázva, hogy ne borítsuk ki vagy magunkra, mert az elég kínos lenne. Sütő begyújt (gázsütő 3-as fokozat). Tepsis pöribe szórunk rizst - érzés szerint :) Ha számolnom kéne, azt mondanám, 5-8 maroknyit. Összekavargatjuk, alufóliával lefedjük. Óvatosan beügyeskedjük a sütőbe, kb. 25 percig sütjük. Akkor van készen, ha a rizs megfőtt. Részemről savanyú kápival a legjobb, de az ubi is jó mellé.
Jó étvágyat hozzá!

Még elnézést kell kérnem a borzasztó fotóimért, de digis gépünk nincs, csak a telefon (aminek látszik is a tokja a háttérben. Ami jó, mert azóta nem találom sehol.).

1 megjegyzés: