2013. november 9., szombat

Mákos móka

Hihetetlen, milyen címeket tudok kitalálni.. Na, mindegy :) Alapesetben nem szeretem a mákos cuccokat, évente kábé egyszer megkívánom a mákos tésztát, még egyszer a mákos gubát, és ennyi. No, most inkább a kényszer hajtott a mák felé, mert elég üres a spájz, de édességet enni kell. Igen, kell. Aki fogyózik, diétázik, az úgysem olvassa a blogomat, én meg szeretek enni, szóval az édesség az jár és pont. XD Jellemzően ehhez sem kell túl sok minden, én ugye elég spórolósan élünk. 

Kell hozzá:
  • egy zacskó darált mák (15-20 deka), cukrozott
  • egy csomag készen kapható leveles tészta (nem a fagyasztott, a sima hűtőbe való)
  • egy citrom
  • lekvár
  • porcukor
  • tej
Fogjuk a tésztát, kitekerjük (a nem fagyasztott leveles tésztát egy sütőpapírral az alján, feltekerve árulják), 15 percig hagyjuk pihenni, majd pici liszttel megszórva enyhén megnyújtjuk. Pogiszaggatóval vagy egy pohárral nagy köröket szaggatunk, és ezeket kikent vagy papírkapszlis muffinformás tepsibe tesszük.

Elkészítjük a tölteléket: mákot, cukrot a citrom héját és levét tejjel felfőzzük. Ha van otthon mazsola, azt is tehetünk bele. 

A tésztakosárkákba teszünk 1-1 kis adat (mondjuk mokkáskanálnyi) lekvárt (éppen amilyen van otthon), rácsappintunk egy jó evőkanál mákos motyót. A maradék tésztából kis rudacskákat sodrunk, és X alakban a kosárkák tetejére tesszük.

Előmelegített sütőben 3-as fokozaton 20-30 percig sütjük. Evésnél igyexünk meg megégetni magunkat a forró töltelékkel. 




Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése