2012. november 10., szombat

Ebony and Ivory

... avagy ahogy a Megafrászban énekelte anno Caramel és Palcsó Tomi: Feketén a hófehér. No ne aggódjatok,  nem megyünk el ennyire a kommersz felé. Csak gondoltam felvezetem a mai nasit, a zebracsíkos sütit.

Kicsit kutakodtam a kinyomtatott, de eddig soha ki nem próbált recik között, és ő lett a nyertes. Elsőre bonyinak tűnik, de majdnem a világ legeccerűbb sütije. Kell hozzá:
  • 5 tojás
  • 7 púpos evőkanál porcukor
  • 7 evőkanál víz
  • 10 evőkanál olaj
  • 7 púpos evőkanál liszt
  • 1 púpos evőkanál kakaópor
  • fél deci kávé vagy neszkávé
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • vaníliaaroma, tejszínes mogyoróaroma
Tojásokat különválasztjuk, a sárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliaaromával. Kanalanként belekeverjük a vizet és az olajat - türelmesen, mert ha egyszerre borítjuk bele, csomós izé lesz belőle, nem egy szép, egységes tészta. Ezután megkínáljuk a liszttel és a szódabikarbónával. A tojáshabot felverjük, belekeverjük a tésztába. Sokan tartanak a tojáshab elkeverésétől, pedig szerintem tökegyszerű: a titok az, hogy az első kanál habot ezerrel be kell kavarni a tésztába, mert ezzel lazítjuk a tömörségét. Utána ráborítjuk a maradék habot, és evőkanállal szépen beleforgatjuk: mindig az aljára kanalazunk a tésztának, és ráborítjuk a habra. Pár perc alatt elkeverjük, közben lehet dudorászni, meccset nézni, kinek mi.
No, készen van a tészta. Most fogunk egy másik tálat, és belekotorjuk a fele tésztát. Az egyik adaghoz hozzáteszünk egy púpos evőkanál kakaóport, majd a kávéban elkevert mogyiaromát. Közben egy tortaformát vagy esetemben egy kockaformát kikenünk-lisztezünk, sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A kikent formát középre tesszük, egyik oldalra az egyik tál, a másikra a másik tál. A forma közepére kanalazunk 2 evőkanál fehér krémet, a közepébe 2 evőkanál barna krémet. Ezt szépen addig folytatjuk, amíg el nem fog a tészta. NEM SZABAD KEVERNI A TÉSZTÁKAT!!! Mivel olajos a tészta, nem fog összekeveredni, hanem szép "céltábla" formát fogunk kapni, ld. a képeken.


3 réteg után így nézünk ki

Elfogyott a krém, készen vagyunk!







Megsültem



Ahogy látszik, nem jól számoltam, és idő előtt elfogyott a tészta, ezért lett ilyen felemás. Kb. 30 perc alatt megsül a tésztánk. Felvágjuk, porcukorral megszórjuk és lekvárt kínálunk mellé. 




Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése