2014. szeptember 14., vasárnap

Nektarinos pite

Pite.Azt mindenki szereti. Almás pite. De nincs alma. Akkor legyen szilvás. Bakker, szilva sincs. De van nektarin! Akkor legyen nektarinos pite XD

Kell hozzá:
  • 45-50 deka liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 12-15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 kg nektarin
  • 1 deci víz
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 4 deci víz
  • fahéj, szegfűszeg
Nos, az egyik legfontosabb dolog: csak akkor álljunk neki, ha van rá legalább egy fél napunk, valamint kedvünk tésztát gyúrni. És, hogy legalább BL 50-es lisztet használjunk. Tudom, tudom, drágább, mint a "sima" liszt, de a saját káromon tanultam meg, hogy a jó alapanyag nélkülözhetetlen a jó tésztához.

No, akkor kezdjünk hozzá. Kockázzuk fel a nektarint. szerintem a legeccerűbb szépen lefarigcsálni a magról, de ki hogy szeretné. A lényeg, hogy a felkockázott gyümi kerüljön be egy lábosba. Rengetegnek fog tűnni, én először azt hittem, hogy több liternyi lekvárom lesz ebből. De semmi pánik. Öntsük fel kb. 1 deci vízzel, ízlés szerint szórjuk meg cukorral, dobjunk rá egy kávéskanálnyi fahéjat és 3 szem egész szegfűszeget. Tegyük fel főni, időnként kevergessük meg. Amikor már lekvár állagú kezd lenni, tegyük hozzá a 4 deci vízzel kikevert vaníliapudingot. Seperc alatt összesűrűsödik. Ha túl darabos, akkor kicsit meg kell kínálni a botmixerrel, és már tökéletes is. Tegyük félre hűlni.

Készítsük el a tésztát: liszt, só, sütőpor, cukor, vaníliás cukor összekever. Belecsappintjuk a tojássárgákat, majd a tejfölt és a lágy margarint. Szépen összegyúrjuk. Ne legyen se ragadós, se kemény. Tekerjük folpackba, tegyük a hűtőbe kb. fél órára. Nézzünk meg egy sorozatot, vagy alukáljunk. 

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, szedjük 2 felé, az egyik legyen nagyobb. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a nagyobbat, a tepsink méreténél nagyobbra. Kenjük ki a tepsit vajjal (én a megmaradt papírral szoktam kikenni), borítsuk bele a tésztát. Elvileg a szélére is kell jutnia belőle. De ha nem, akkor nem ;) Rápakoljuk a tölteléket.- ne sajnáljuk!!! Kinyújtjuk a másik lapot, ráborítjuk a töltelékre. Ha szerencsénk van, akkor pont akkora, mint a tepsi. Ha nem (és nekem többnyire nincs szerencsém), akkor sakkozhatunk a maradék tésztadarabkákkal. Vagy simán azt mondjuk, hogy ilyennek akartuk és kész XD

Megkenjük a tojásfehérjékkel, megbökdössük villával. Besuttyintjuk a sütőbe (3-as fokozat, 180 fok), és pirulásig sütjük. Kb. 35-40 perc. 

Kiszedjük, és hősök leszünk, nem állunk neki forrón, mert szétégetjük magunkat. Ha kihűlt, felkockázzuk, és tömjük vele a fejünket. Lehetőleg nem rosszullétig, de ezért nem vállalok felelősséget ;)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése