2015. október 4., vasárnap

Krumplis zelleres tejszínes csoda

Hóvége, hétvége. Ráadásul ősz. Ilyenkor jön el nálunk többek között a húsleves ideje. Amit szigorúan a férjuram főz, én max. a keze alá dolgozok. De most nem a húsleves receptje következik, hanem az ahhoz vásárolt zeller maradékának felhasználása. Köretté, vagy akár magában főétellé (egy kis salival pölö).

Kell hozzá:
  • fél fej (vagy gumó? hogy is kell hívni?) zeller - kb. fél kiló
  • ugyanennyi, kb. fél kiló krumpedli
  • 2 deci tejszín
  • só, bors, kakukkfű, bazsalikom
  • ízlés szerinti ízű és mennyiségű sajt
  • pici vaj
Fogunk egy tepsit/edényt/tortaformát, és kivajazzuk. A zellert és a krumpedlit egyenlő nagyságú szeletkékre vágjuk, belecsappintjuk az edénybe. Megsózzuk, borsozzuk, kakukkfüvezzük (milyen szó ez már), bazsalikomozzuk (ez se sokkal jobb). Nyakon öntjük a tejszínnel, a fele sajtot rátesszük. 
Két kézzel összetutymákoljuk a zöldségeket, hogy mindenhol sajtos és tejszínes és fűszeres legyen. Lefedjük alufóliával, bekísérjük az előmelegített sütőbe.
3-as fokozaton kb. 45 percig sütjük, kiszedjük, lehámozzuk az alufóliát, és rányomatjuk a maradék sajtot. Vissza vele a sütőbe, a kíván pirosodásig. Nálam ez fél óra volt.
Ahogy látszik, nem adtam meg pontos sajtmennyiségeket és típusokat. Ez mindenkinek saját ízlése és pénztárcája szerint megy. Nálunk hóvége van, tehát feláldoztam a két kis mozarella golyót (összesen 30 deka) és a reggelről maradt fokhagymás brie-t. Cheddar vagy parmezán sajttal gondolom fényévekkel más ízű, de nekünk ez volt, és ISTENI FINOM LETT!!!



Jó étvágyat hozzá!