2013. december 27., péntek

Céklaropogós

Huh, idén is túléltük a karácsonyt gyomorrontás nélkül. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálunk ilyenkor ipari mennyiségű kaja készül, és 25-én estére már nem tudok húsra nézni. 1-2 napig még csócsálgattuk a maradékokat, de ma fellázadtam, és húsmentes napot hirdettem itthon. A zöldségfasírt alap ilyenkor, de eszembe jutott, hogy milyen fini is volt ez a kajcsi a melós büfében.

Kell hozzá:
  • 2 egész fej cékla
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 2 db krumpli
  • liszt
  • fokhagyma - esetleg fokhagymakrém vagy fokhagymasó
  • zsemlemorzsa
  • ízlés szerint szárított zeller vagy petrezselyem


Céklát és krumplit meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzácsappintjuk a tojást, fűszereket, és annyi lisztet és zsemlemorzsát, amennyit felvesz. Igazából tócsnit készítünk, csak céklából. Fasírtkákat formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, bő olajban kisütjük. Én tartármártással ettem.




Ja, és még valami. Azt hittem, a cékla megfog mindent, ezért gumikesztyűben hámoztam. Na, amellett, hogy röhejesen néztem ki, és nehéz is volt így hámozni, tök fölöslege is volt a nagy cécó. Ugyanis az ember kezéről simán lejön a céklás szmötyi egy kiadós kézmosás-mosogatás után XD
És ugye mindamellett, hogy ez nagyon finom, még extra egészséges is, mert a cékla ugye tele van vitaminnal :)

2013. december 8., vasárnap

Gyűrt rétes

El se hiszem, hogy eddig még nem került fel a blogra az egyik kedvenc receptem. Az alapját évekkel ezelőtt láttam egy tévéműsorban, de az sós volt, viszont én az édeset szeretem. És nem tudok rétes tésztát gyúrni. Ezért is áldassék annak a neve, aki kitalálta a kész réteslapot.
A következő halálosan bonyolult módon készítjük el:
Kikeverünk fél kiló túrót vaníliás cukorral, egy maréknyi cukorral, 3 tojássárgájával, 1 citrom levével és reszelt héjával, fél liter tejföllel.
Fogunk 2 csomag rétestésztát, 2x2 lapot kiveszünk, és a kiolajozott tepsibe tesszük úgy, hogy a fele mindkét oldalon kilógjon, és meglocsoljuk olajjal. Így:



A maradék tésztát szíjjeltípkedjük, és beletunkoljuk a túrós nyenyőbe, majd csomónkként elhelyezzük. A végén a kilógó lapokat ráhajtjuk, mintha be akarnánk csomagolni, és megkínáljuk olajjal, valamint a maradék túrós cuccal:




Be vele az előmelegített sütőbe, és 3-as fokozaton addig sütjük, amíg a teteje barnulni nem kezd. Picit meghűtjük, és megesszük :)




Látványos, kiadós, elronthatatlan XD

Mogyikex

Már párszor mondtam, hogy a mogyoróvaj egy nagyon jó találmány, csak magában nem bírom megenni. Bezzeg sütiben! Mostanság nem nagyon sütöttem, meló ezerrel, meg hétvégi meló, meg magas vérnyomás-gyanú, szóval be voltam táblázva rendesen. Node most! Jöjjön egy újabb 'maradékos' süti XD

Kell hozzá:
  • 20 deka mogyoróvaj
  • 10 deka vaj/margarin
  • 10-15 deka cukor (ki milyen édesen szereti)
  • 2 egész tojás
  • szódabikarbóna/sütőpor
  • 10-15 deka liszt
Innentől nagyon eccerű. Az egész tojásokat kikeverjük a cukorral, belekanalazzuk a mogyivajat, a lágy vajat és az összes többi mindent. Összegyúrjuk, lágy tésztának kell lennie. Befolpackozzuk, benyomatjuk a hűtőbe pár órára. 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztából kis golyócskákat készítünk, azokat kilapítva a tepsibe tesszük. Mivel a szépérzékemnek ez nem volt elég, egy villával megdizájnoltam. Be a sütőbe, addig sütjük, amíg barna nem lesz a széle. Ilyenkor még puha a kex, de ki kell szedni, különben nagyon kemény lesz. A harapnivalók szépségére még ráfért egy kis optikai tuning, ezért megszépítettem rápötyögtetett csokival. 
Olyan rossz nem lehetett, mert a focis fiúk is betermeltek belőle ;)





Jó étvágyat és HAJRÁ MUSTANGS!