2013. december 27., péntek

Céklaropogós

Huh, idén is túléltük a karácsonyt gyomorrontás nélkül. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálunk ilyenkor ipari mennyiségű kaja készül, és 25-én estére már nem tudok húsra nézni. 1-2 napig még csócsálgattuk a maradékokat, de ma fellázadtam, és húsmentes napot hirdettem itthon. A zöldségfasírt alap ilyenkor, de eszembe jutott, hogy milyen fini is volt ez a kajcsi a melós büfében.

Kell hozzá:
  • 2 egész fej cékla
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 2 db krumpli
  • liszt
  • fokhagyma - esetleg fokhagymakrém vagy fokhagymasó
  • zsemlemorzsa
  • ízlés szerint szárított zeller vagy petrezselyem


Céklát és krumplit meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzácsappintjuk a tojást, fűszereket, és annyi lisztet és zsemlemorzsát, amennyit felvesz. Igazából tócsnit készítünk, csak céklából. Fasírtkákat formázunk belőle, zsemlemorzsában megforgatjuk, bő olajban kisütjük. Én tartármártással ettem.




Ja, és még valami. Azt hittem, a cékla megfog mindent, ezért gumikesztyűben hámoztam. Na, amellett, hogy röhejesen néztem ki, és nehéz is volt így hámozni, tök fölöslege is volt a nagy cécó. Ugyanis az ember kezéről simán lejön a céklás szmötyi egy kiadós kézmosás-mosogatás után XD
És ugye mindamellett, hogy ez nagyon finom, még extra egészséges is, mert a cékla ugye tele van vitaminnal :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése